Perşembe, Şubat 16, 2012

OLUMLU DÜŞÜNCENİN GÜCÜ - 1


Yenildiğinizi düşünüyorsanız, yenilmişsinizdir.
Cesur olmadığınızı düşünüyorsanız, korkaksınızdır.
Kazanmak istiyor fakat kazanamayacağınızı düşünüyorsanız,
kesinlikle kazanamazsınız demektir.
Kaybedeceğinizi düşünüyorsanız, çoktan kaybetmişsinizdir.
Dışarıdaki dünyaya çıktığınızda anlayacaksınız ki başarı, ancak onu
istediğiniz takdirde gelecektir.
Her şey insanın kafasında biter.
Alt edildiğinizi düşünüyorsanız, alt edilmişsinizdir.
Yükselmek için yüksek düşünmelisiniz.
Bir ödülü kazanmadan önce kendinizden emin olmalısınız.
Yaşam savaşını kazanan her zaman, en güçlü ya da en hızlı olan değildir.

Er ya da geç kazanan kişi, kazanacağını önceden düşünebilen kişidir.

                                                                              
Arnold Palmer


Hayatımız  için önemli olarak addettiğimiz süreçlerinin son dönemleri yaklaştığında, en çok karşılaşılan sorunların başında olumsuz düşüncelere kapılmak vardır . Özellikle günde maksimum 3 saat uyuma şansı olan benim gibi kişiler için pek bir sorun olarak görünmeyebilir ancak yine de başarıyı etkileyen en önemli etkenlerden biri hatta birincisi bence. Her ne kadar konu çok uzun olsa da bu yazımıza olumsuz düşünceleri nasıl kendimizden uzak tutacağımızı ve olumlu düşünceleri nasıl güçlendirebileceğimizi konu aldık.
Bahsettiğimiz dönem içerisinde bizi en çok etkisi altına alan olumsuz düşünceler, hem etkili bir şekilde konuya yoğunlaşmamıza engel olur hem de  olumsuz duygularla kapılıp motivasyon ve konsantrasyon kaybına sebebiyet verir. Bu sebepten ötürü agresif davranışlar sergilenir. Küçük problemler bile gözde büyütülerek baş edilemeyecek dağlar gibi görülmeye başlar.

 
Olumlu olmanın anahtarı

Olumlu düşünmek, olumlu bir tutuma sahip olmak ve olumlu bir yaşam sürmenin birinci şartıdır. Çünkü düşüncelerimiz, duygularımızın, davranışlarımızın, inançlarımızın, enerjimizin, yani hayatımızın yönünü belirler.
İnsanı olumlu veya olumsuz olmaya hatta biraz daha ötesine gidersek, olumlu ya da olumsuz gelişmelerle karşılaşmaya iten en temel ekten düşüncelerimizdir. Yani nasıl düşündüğümüzdür. Yani çekim yasasıdır.

Mevlana bu konuyu çok kısa şöyle özetler mısralarında;
Kardeşim sen düşüncelerinden ibaretsin,
Gerisi et ve kemik,
Gül düşünürsen gülistan olursun,
Diken düşünürsen dikenlik olursun.

Hayatta olumlu gelişmelerle ve güzelliklerle karşılaşmak istiyorsa insan yapması gereken iki temel hareket vardır. Bunlardan birincisi olumlu telkinde bulunmak, ikincisi ise olumlu düşünmek.

Olumlu telkinde bulunmak

Bir kişi size “Kırmızı bir top düşünmeyin” dediğinde, sizi aslında o kırmızı topu düşünmeye yönlendiriyor demektir. Çünkü beyin, negatif talimatları algılayamaz ve "ne kastedildiğine" değil, "ne söylendiğine" göre hareket eder. Yani üzülen bir kişiye üzülme dendiğinde onu daha fazla üzmüş olunuyor. Hatta insan kendi için endişelendiğinde; endişelenme ya da endişelenecek bir şey yok dendiğinde daha fazla endişeleniyor, ağlayan birine ağlama dediğinde onu daha fazla ağlatıyorsunuz demektir. 

Asıl yapılması gereken ne istemediğimizi değil, ne istediğimizi söylemek. Yani üzülme demektense rahat ol, endişelenme yerine sakin ol, korkma yerine cesur ol ya da kendine güven şeklinde telkinlerde bulunmak, hem olumlu kelimelerin insan üzerindeki etkisi hem de zihinde meydana getirdiği yönlendirme açısından son derece etkilidir.

Kelimeler insanlar üzerinde ilaçlardan daha etkilidir, özellikle de insanların kendi kendilerine yaptığı iç diyaloglar. Zaten ilaçların birçoğu da psikolojik etki ile birlikte yüksek tesir göstermektedir. (Bir sonraki yazımda bu konuyu ele alacağım).
Hangi kelimeyi kullanırsak, beynimiz o kelimenin bizde sahip olduğu anlamla ilgili bir uyarı sinyali oluşturur.
Bu kelimeler olumlu, canlı, neşeli, enerjik, ateşleyen kelimelerse bizler de olumlu duygu durumuna sokar, tam tersine olumsuz, karamsar ve duygusuz kelimelerse olumsuz düşünceleri tetikleyecek bir duygu haline sokar insanları.

Kısaca özetleyecek olursak; kendi kendimize neler söylediğimiz veya başkalarından neler duyduğumuz hangi duygu durumunu yaşayacağımızı belirleyen sihirli bir anahtardır. Bu nedenle olumlu ifadelerle telkinde bulunmak zihninizi bu olumlu yönde tetiklemenizi sağlayacaktır.
                               
Olumlu düşüncelerle olumlu sonuçlara odaklanmak

Herhangi bir faaliyete yöneldiğimizde ya da hedefledi-ğimizde, bir görüşme yapacak olalım, beynimizin gücünü olumlu yöne tetiklemek için o işin sonundaki en iyi ihtimale odaklanmalıyız. Beynimizdeki sesleri, kelimeleri, görüntüleri, resimleri bize faydalı olacak şekilde yönetmeli ve kontrolü elimize almalıyız. Biz onu istediğimiz gibi yönetmezsek, kontrolü elimize almazsak o bizi yönetir ve kontrol eder.
Hangi sonuçlara odaklanırsak, beynimiz biz farkında olmadan o sonuçlara ulaşacak yolları bilinçaltında seçer. Algıda seçicilik olarak da sayabileceğimiz bu olay sonucunda, beyin tamamen odaklandığımız sonuçla ilgili algıları seçecek ve otomatik olarak bizi oraya yönlendirecektir. Zihninizde yaptığımız işle ile ilgili hangi sonucu seçersek, beynimiz bütün kaynaklarını onu gerçekleştirmek için harekete geçirmiş olursunuz.
Yani başarılı bir iş sonucuna yönelik zihnimizde bir görüntü oluşturursak, beynimiz o iş sonucuna ulaşmak için bütün potansiyelimizi harekete geçirir ve başaramayacağınızla ilgili bütün yolları da kapatmaya çalışır. Kısacası Zihnimizi neden olmayacağı ile değil, nasıl olabileceği ile meşgul edersek, bütün olumsuz düşüncelerimizin de silindiğini görürüz.

1 yorum:

  1. Gerçekten çok güzel bir konuya değinmişsin. İlk yazın olmasına rağmen gayet başarılı bulduğumu söyleyebilirim. Yeni yazıyı merakla bekliyoruz...

    YanıtlaSil